IFK Viksjös knattefotbollsskola ordnas av ledare som har utbildats specifikt av klubben för uppdraget. Knattefotbollsskolan finns till för att barn ska få möjlighet att leka med bollen och upptäcka hur roligt det är att spela fotboll med sina vänner. Innehållet i skolan är klart strukturerat, vilket innebär att alla grupper följer ett likadant schema. Därtill finns alltid en huvudansvarig instruktör på planen. De barn som får delta i knattefotbollsskolan ska börja i grundskolan inkommande höst.

fotbollbarn

Det första tillfället när knattefotbollsskolan ordnas hålls vid klubbhuset där samtliga grupper samlas. Resterande träffar sker sedan tillsammans med sin egen grupp. Själva grupperna sätts ihop baserat på vilken skola som barnet ska börja i på höstterminen, samt eventuella önskemål om att vara i samma grupp som en kompis. När grupperna bildar riktiga lag till hösten spelar tillhörighet av skola en central roll i hur lagsammansättningen ser ut. Naturligtvis kan det vara så att olika skolors spelare blandas för att skapa ultimata lag.

Knattefotbollsskolan hålls under en veckas tid på hösten. Till varje tillfälle är det bra om barnet har på sig oömma kläder, benskydd, fotbollsskor eller gympaskor och en fylld vattenflaska. Vid första tillfället får alla barn en gratis fotbollströja kostnadsfritt. I samarbete med leverantören Team Sportia har IFK Viksjö tagit fram ett eget utrustningspaket för knattarna som man kan köpa i klubbhusets klubbshop. Det kompletta paketet kostar 350 kronor och innehåller vattenflaska, benskydd, strumpor och shorts. Lunchen äts tillsammans med gruppledaren dagligen och vill man inte ta med egen matsäck går det bra att beställa det färdiga lunchpaketet för hela veckan.

I samband med att knattefotbollsskolan ordnas på hösten genomförs informationsmöten samtidigt. Genom att hålla dessa möten vill man presentera föreningen närmare och bilda organisationer med de föräldrar vars barn fortsätter spela i ett lag efter att knatteskolan slutat. De föräldrar som vill bli ledare har möjlighet att gå föreningens ledarutbildning.