IFK Viksjö är en förening utan vinstintresse som grundar sig på ekonomiska bidrag, arbetsinsatser och medlemmars aktivitet. Verksamheten bygger på de aktiva medlemmarnas deltagande och hängivna engagemang. Genom att kombinera dessa komponenter har man tillsammans skapat en livlig förening som har kommit att betyda mycket för orten. Föreningens ekonomi baseras visserligen på såväl kommunens som medlemmarnas stöd, men i dagens läge har även näringslivets stöd börjat spela en allt större roll.

Verksamhetsidén som genomsyrar all aktivitet inom IFK Viksjö är möjligheten till en attraktiv fotbollsförening som erbjuder något för alla intresserade. Tillsammans främjar man fostran, glädje, kamratskap, individuell utveckling och engagemang. Själva föreningen grundades år 1983 när Viksjö IK slogs ihop med Andeboda BK. Klubbhuset finns i mitten av Viksjö centrum och runt omkring på Viksjövallen finns de flera fotbollsplanerna till förfogande. För tillfället har klubben ungefär 1250 medlemmar, varav 250 fungerar som ledare och 850 är fotbollsspelare. Dessutom har man en omåttligt populär knattefotbollsskola där 80% av ortens sexåringar årligen prövar på att spela fotboll.

Den största delen av IFK Viksjös spelare har en ålder mellan 6 och 16 år. Spelarna är fördelade i 35 olika träningsgrupper, 5 seniorlag i de skilda seriespelen och ungefär 60 lag deltar i S:t Erikscupen. Det egna herrlaget spelar i dagsläget i division 3, medan damerna är i division 2. Verksamheten är strukturerad för att drivas ideellt, men till sin hjälp finns två anställda på föreningens kansli och ett antal ledare som är arvoderade. Poängteras bör att fotbollsföreningen är öppen för alla och att samtliga medlemmars aktivitet värderas lika högt.